Wpływ strategii Farm to Fork F2F (strategia od pola do stołu) na rolnictwo i systemy żywnościowe w Europie
W dniu 25 stycznia 2022r. komisje ENVI i AGRI Parlamentu Europejskiego przeprowadziły wspólne publiczne wysłuchanie na temat „Wpływu strategii Farm to Fork Strategy (F2F )- strategia od pola do stołu) na rolnictwo i systemy żywnościowe”. Wysłuchanie składało się z dwóch paneli: pierwszy skupiał się na ogólnych skutkach strategii F2F ocenianych zarówno przez: Uniwersytet i Centrum Badawcze w Wageningen (z perspektywy UE), jak i Economic Research Service-USDA (z perspektywy globalnej, handel itp.). ; drugi panel dotyczył strategii adaptacyjnych (odporność systemu żywnościowego i agroekologia). Ośrodek w Wageningen przeprowadził badania oceny wpływu F2F dotyczące celów wyznaczonych przez WE w ramach Zielonego Ładu do roku 2030 w zakresie zrównoważonej produkcji żywności oraz skutków Strategii F2F i osiągnięcia poziomu różnorodności biologicznej w ramach celów wyznaczonych do osiągnięcia na rok 2030 (EC 2030 Green Deal targets for sustainable food production, Biodiversity Strategy 2030 DBS) na poziomie gospodarstwa, poziomie krajowym i całościowo na poziomie UE.
Ogólnym wnioskiem, jaki można wyciągnąć po wysłuchaniu prelekcji prezentowanych w ramach wysłuchania publicznego było to, że istnieją obawy powodowane brakiem spójnych i jednoznacznych wniosków dotyczących negatywnych skutków F2F i BDS. Skrótowo wnioski kształtują się następująco: cele są zbyt ambitne, skutki dla społeczeństwa zbyt systemowe, gdyż będą m.in. wymuszać zmianę nawyków kulinarnych i diety, skutki będą miały bezpośredni wpływ na strategie przemysłowe i innowacyjne oraz na politykę handlową.
Opublikowano wyniki studium wykonanego w Wageningen U-R przypadków dotyczących chowu/hodowli zwierząt gospodarskich, które skupiło się na pięciu sektorach zwierzęcych i siedmiu tematach/środkach podejmowanych w ramach F2F/BDS (różnorodność biologiczna) oraz ocenie potencjalnego wpływu na dochód gospodarstwa. Gospodarstwa zostały wybrane tak, aby odzwierciedlały heterogeniczność rolnictwa UE pod względem sektorów, systemów produkcji i warunków glebowych. Symulowane wpływy na dochód netto gospodarstw wykazały duże zróżnicowanie między przypadkami, przy czym w przypadku utrzymywania trzody chlewnej, bydła opasowego dochody gospodarstw perspektywicznie mogą zwiększać się, podczas gdy w przypadku gospodarstw krów mlecznych symulacje wskazały na zmniejszenie zysków (średnio o -32%).
Główne wnioski z przeprowadzonej przez ośrodek w Wageningen analizy:
- Osiągnięcie celów Zielonego Ładu UE może doprowadzić do zmniejszenia produkcji zwierzęcej o 10–15%, przy czym ograniczenie nadwyżek nawozów/składników odżywczych oraz środki klimatyczne będą głównymi czynnikami ograniczającymi produkcję rolną w UE. Oddziaływania te będą prawdopodobnie zróżnicowane regionalnie;
- potrzebne będą zachęty finansowe (dofinansowania) w celu zapewnienia przyjęcia właściwych środków środowiskowych i klimatycznych (w przypadku dobrowolnego przyjęcia) lub (w przypadku środków obowiązkowych) ukierunkowane wsparcie finansowe będzie potrzebne do złagodzenia negatywnych skutków dochodowych dla gospodarstw;
- Strategie F2F/BD stwarzają niekorzystne warunki konkurencyjne rolnictwa UE w stosunku produkcji globalnej (równe szanse wobec krajów trzecich)
Wnioski, prezentacje z wysłuchania publicznego w linku poniżej.